Ogłoszenie

STAN SZOPIEJ SKARBONKI NA DZIEŃ 07.11.2010: 60 PLN

Numer konta: 74 1020 1664 0000 3302 0172 5092

[Kontynuuj]

WAŻNE!! NOWE ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ŚRODOWISKA
--------------------------------------------------------------------

Przekaż dotację na rzecz utrzymania strony

Lub wspomóż stronę klikając w poniższe przyciski

szop sam w domu

Masz wątpliwości co do kupna szopa?

szop sam w domu

Postprzez marcinusek » 12 wrz 2010, o 18:37

zastanawiam sie nad tym szopem no i w sumie mial by tu dobrze i mial by tez z kim sie bawic bo mam 2 psy chetne do zabaw ale nie daje mi spokoju mysl co bedzie jak szop zostanie sam na 6-7 godzin

bo u mnie jest tak w domu ze ja mam szkole zawsze od 8 do 15 i w tym czasie czesto nikogo w domu nie ma
bo mama w pracy a brat albo w pracy albo cos robi i szop by musial sam zostawac

no i tu jest moja watpliwosc co do zakupu

moze ktos mi podsunie jakies mysli zwiazane z tym albo pomysly jak zorganizowac szopowi te 6-7 godzin zeby mu sie nie nudzilo i zeby niczego za bardzo nie zniszczyl
marcinusek
Początkujący
Początkujący

Re: szop sam w domu

Postprzez pianka76 » 14 wrz 2010, o 05:50

Witam.,,Szop sam w domu,, myślę ze to nie jest dobry pomysł.Szopy mają to do siebie że wszędzie wejdą wszystko ruszą.Otwierają sobie szafki ściągają wszystko z segmentów.Jeśli zostawiłbyś go samego w domu to niezły byś miał kefisz. Dobrze by było jakby twój szopers miał swoje własne pomieszczenie lub wolierę tylko dla siebie.Wtedy spokojnie możesz go tam samego zostawiać.Zanim zdecydujesz się na kupno takiego zwierzaka przeczytaj dokładnie każdy temat z tego forum. Szopy to wspaniałe zwierzaki ale mają również swoje humorki.Pozdrawiam i zachęcam do przeczytania lektory o szopach.Decyzje podejmiesz sam pamiętaj tylko że to nie jest ani chomik czy papuga to jest zwierze,które ma naprawdę niezły charakterek.
pianka76
Szopi Sponsor
Szopi Sponsor

Postprzez marcinusek » 14 wrz 2010, o 15:40

tzn u mnie w pokoju by mial swoje wlasne miejsce :D
zrobil bym mu tu przytulnie i woliera tez by sie zrobila bo jestem pomysloiwy i juz wpadlem jak to zrobic

i juz sporo poczytalem na temat tego jak sie zachowuja i czasami to padalem na ziemie przy czytaniu co one moga nawywijac ;]

ale poprostu chce zeby ktos jakis inny pomysl dal

nie jestem bogiem wiec inni moga miec lepsze pomysly wiec zapytalem ;]

dzieki za odp :)
marcinusek
Początkujący
Początkujący

Postprzez pianka76 » 14 wrz 2010, o 22:15

Jeśli zrobisz tak jak mówisz i szop będzie miał swoje pomieszczenie w którym mogą być stare jakieś szuflady, jakiś duży pień( lubią wspinać się po drzewach) stare pluszaki do zabawy,jakieś liny to spokojnie możesz być spokojny aby zostawić szopersa na 7 godzin.Powodzenia
p.s
Gabrysia nie ma takiego pomieszczenia od małego śpi w łazience w wyznaczonym przez siebie miejscu, jak jest ciepło cały dzień przebywa na dworze, uwielbia wspinaczki po winogronie lub na swojej ulubionej gruszce.Niestety jak nie ma pogody biega po całym domu.Wszędzie jej pełno zawsze trzeba mieć na nią oko, ale mogę sobie na to pozwolić bo jestem cały czas w domu. Odkąd ją mamy to pogryzła tylko pufę,ale wiem że jakby nie była pilnowana to straty by były większe.Mimo wszystko jest przez nas bardzo kochana chociaż nie raz dała nam nie źle popalić :D
pianka76
Szopi Sponsor
Szopi Sponsor

Postprzez marcinusek » 15 wrz 2010, o 00:39

ahh zazdroszcze ci :D

te liny i pluszaki da sie zorganizowac co do pnia niejestem pewien ale cos sie wuombinuje ;]

no to w sumie na tyle
teraz tylko musze przekonac mame do tego i uswiadomic ja o wielu sprawach
no i trzeba gdzies kupic tego szopa

hmm jeszcze sie zobaczy ;]
marcinusek
Początkujący
Początkujący

Postprzez Iwona » 15 wrz 2010, o 17:01

Nasza Tosia zostaje sama na 8 a czasem i więcej godzin, nie zamykamy jej w tym czasie w żadnym pokoju czy wolierze, chodzi swobodnie po całym mieszkaniu cały czas. Ogólnie Antonia pół dnia przesypia, zazwyczaj kusi pół nocy i kładzie się spać ok. 6-7 rano i śpi do jakiejś 16-17 bez przerw. W nocy i wieczorem za to kusi i to bardzo. Do szafek kuchennych już nie może się dostać, bo są założone wszędzie blokadki i już nawet do nich nie podchodzi, szuflady jej wogóle nie interesują, więc nawet ich nie zabezpieczamy. Musisz mieć świadomość, że na wierzchu nie może leżeć absolutnie nic, wszystkie zeszyty, książki, długopisy, gadżety, kwiaty i przeróżne pierdółki muszą być schowane, bo inaczej staną się zabawką szopusia. Szopcia Pianki ma możliwość wybiegania się na dworze, więc noce pewnie ładnie przesypia. Nas zazwyczaj do połudna w domu nie ma i dlatego Tosia wtedy śpi. Jeżeli będziesz trzymać szopa tylko w tym jednym pokoju, to miej świadomość tego, że obiektem zainteresowania stanie się wszystko, bo szopers będzie miał ograniczone pole do popisu i będzie kombinować. Nasza Tosia ma większą powierzchnię do dyspozycji i przez to nie interesuje się specjalnie rzeczami, którymi nie powinna. Zastanów się dobrze zanim weźmiesz szopa do domu, bo ułożenie tego zwierzaka jest na prawdę bardzo trudne, czasochłonne i wymaga meeeega cierpliwości, która będzie nieustannie testowana. Tośka ma pół roku i dopiero teraz widzimy jakieś efekty szkolenia, jest coraz grzeczniejsza, teraz dla odmiany nasze koty zaczynają broić ;)
Iwona
Obeznany
Obeznany

Postprzez pianka76 » 15 wrz 2010, o 17:38

Iwona napisał(a): ułożenie tego zwierzaka jest na prawdę bardzo trudne, czasochłonne i wymaga meeeega cierpliwości, która będzie nieustannie testowana.

I tu się zgodzę z Iwonką a tak jak pisałam wcześniej jestem cały czas w domu więc mam czas aby poświęcić czas Gabrysi
pianka76
Szopi Sponsor
Szopi Sponsor

Postprzez marcinusek » 15 wrz 2010, o 22:14

szop jest wyjatkowy i dla tego mam zamiar sie takim opiekowac

kazdy mozemiec chomika czy cokolwiek innego
a ja chce miec cos madrego z czego bede mial na serio ucieche i z tego ze wychowam i w ogole

ciezko bedzie wiem to z niczego nie ma nic jak to sie mowi

dobrze ze wak wracam do domu to nie mam co robic wiec bede mogl mu poswiecic czas zeby nauczyc pobawic itp :D

ale zostawic na 8 godz samemu hmm troche przerazajaca mysl ;]
no ale mozna sie zastanowic nad tym
marcinusek
Początkujący
Początkujący

Postprzez pianka76 » 16 wrz 2010, o 08:37

pamiętaj jednak że szop bawi się nie łapkami tylko zębami a ma je naprawdę bardzo ostre.Trzeba też poznać kilka chwytów aby trochę wyluzował bo rany naprawdę bolą W trakcie zabawy może nawet zaatakować czyli podejść i nieźle ukąsić ale to wszystko jest do ułożenia tylko trzeba czasu i cierpliwości
pianka76
Szopi Sponsor
Szopi Sponsor

Postprzez marcinusek » 16 wrz 2010, o 18:11

co do zabawy to nie tzreba mi tlumaczyc co do ran
bo mialem fretke ktora mocno potrafila dziabnac , psa mam wielkiego ktory przy zabawie mocno gryzie ze czasami to reki nie czuje (a on na pewno mocniej gryzie niz szop ) wiec co do tego to jestem przygotowany

i wiem ze jak za mozno albo niepotrzebnie cue igryzie to trzeba mu palcem pokazac ze nic ci to nie robi i wpychac mu go
marcinusek
Początkujący
Początkujący

Następna strona

Powrót do Przed kupnem