Ogłoszenie

STAN SZOPIEJ SKARBONKI NA DZIEŃ 07.11.2010: 60 PLN

Numer konta: 74 1020 1664 0000 3302 0172 5092

[Kontynuuj]

WAŻNE!! NOWE ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ŚRODOWISKA
--------------------------------------------------------------------

Przekaż dotację na rzecz utrzymania strony

Lub wspomóż stronę klikając w poniższe przyciski

MÓJ SZOPERS GUBI SIERŚĆ

Kupiłeś już szopa i nie wiesz co dalej?

MÓJ SZOPERS GUBI SIERŚĆ

Postprzez pianka76 » 24 mar 2011, o 22:26

Wiem że szopy gubią na wiosnę sierść zimową, ale to jak wygląda moja Gabrysia mnie przeraża. Z pięknego puchatego szopersa zamieniła się w szczurka :( .Najbardziej wyleniał jej tłusty tyłeczek i ogonek.Tak poważnie to wygląda bardzo śmiesznie. Jak byłam z nią na spacerze to bałam się że ludzie pomyślą że ona jest chora albo coś...Co mogę jej podawać na tą sierść, aby wyglądała jak szop a nie jak obskubana kura :(
pianka76
Szopi Sponsor
Szopi Sponsor

Re: MÓJ SZOPERS GUBI SIERŚĆ

Postprzez VeronA » 24 mar 2011, o 22:56

Mam dokładnie to samo z Diegiem - właśnie też z dupska traci najwięcej sierści i ma już szczurzy ogonek, byle do swoich urodzin "wypiękniał", bo będzie śmiesznie na zdjęciach wyglądać :D
VeronA
Początkujący
Początkujący

Postprzez Milli » 25 mar 2011, o 09:32

..kochane nie denerwujcie się ;) :D to normalne bo wiosna idzie. Niedawno również opisywałam w temacie "Integracja Nuki i Tosi", że Tosiunia wygląda jak wyliniały wilczek, trochę jak stary dywan :lol: Ta obecna sierść bo do futra to nie jest podobne, jest sztywna, szorstka i bardzo rzadka - prawda? Nie ma obawy, niedługo zacznie jej odrastać drugie futerko. Tak właśnie było z Nuką w tamtym roku. Natomiast teraz u Nuki nie widzę w ogóle żadnej zmiany. Nadal ma grube, gęste i puszyste futro. W sumie to wolałabym by trochę tego futra zgubiła bo ziaja jak pies z wywalonym językiem w cieplejsze dni. Zostawiam im otwarty balkon, zawsze wpadnie trochę świeżego i chłodniejszego powietrza. Jeśli Nuka nie zacznie gubić futra to śmiem twierdzić, że to jednorazowa całkowita zmiana może już nie niemowlęcego futerka ale na pewno ich pierwszego do rujki. A i również uważajcie bo zwierzęta są wtedy jakby bardziej nerwowe, wciąż się drapią, ciągle je coś swędzi, coś im przeszkadza. Taka intensywna zmiana szaty też trochę chyba jest podyktowana zmianą hormonalną, ale to moje przypuszczenia. Jednak radzę być ostrożną.
Milli
Moderator
Moderator

Postprzez pianka76 » 12 cze 2011, o 21:37

po moich zmartwieniach Gabrysia na dzień dzisiejszy wygląda pięknie czyli wróciła do swojej normy i ma piękne futerko. Jednym słowem proszę się nie martwić jak szopki będą gubić sierść na wiosnę, odrośnie im nowa i jeszcze ładniejsza :)
pianka76
Szopi Sponsor
Szopi Sponsor

Postprzez VeronA » 14 cze 2011, o 18:45

Prawda, Diego ma teraz taką piękną, puchatą kite że wszyscy nie mogą się nadziwić :D
Że też jeszcze niedawno miał taki szczurzy ogonek, że wszyscy się z niego śmiali... :lol:
VeronA
Początkujący
Początkujący

Postprzez pianka76 » 9 mar 2012, o 08:42

Jak co roku nasze pociechy w marcu wyglądają jak szczurki. Gabi wygląda bardzo śmiesznie.Wyczesuje ją dwa razy dziennie. Teraz to się już nie martwię bo wiem że futerko na ogonie i plecach jej odrośnie. Pozdrawiam wszystkie szopersy ;)
pianka76
Szopi Sponsor
Szopi Sponsor

Postprzez Dotka323 » 18 kwi 2012, o 07:27

Cześć.
Pamiętacie jak nasze szopy były małe i dawało im się mleko w proszku dla szczeniąt.?
Na wypadające futro możecie wypróbować tej samej firmy BEAPHAR Algolith. To same witaminy, najczęściej używane przez hodowców do wypigmentowania nosów, wybarwienia futra u ich zwierzaków. Nie wiem czy zadziała na Waszych milusińskich ale z własnego doświadczenia mogę zapewnić że nie zaszkodzi a pomoże wzmocnić maluchy. Mój ma fantastyczną błyszczącą sierść i nie gubił sierści na wiosnę.

Pozdrawiam
Dotka 323
Dotka323
Początkujący
Początkujący

Powrót do Pierwsze kroki