opieka weterynaryjna

Wszystko co związane z zdrowiem szopów.

opieka weterynaryjna

Postprzez siulka 28 maja 2009, o 09:57

Straciłam w poniedziałek Montyego. Okazało się ,że nie ma w Warszawie specjalistów, którzy znają się na szopach.Nie mogę nikogo obwiniać, lekarze robili co mogli, chociaż w wielu przychodniach nie chcieli nas przyjąć. Udało się w multi-vecie na Gagarina, dopiero tam postawiono trafną diagnozę, ale niestety było za późno. doktor Mariusz zrobił co tylko mógł i jestem mu ogromnie wdzięczna za podjęcie wyzwania. Wszystkim, którzy planują kupno szopa radzę najpierw upewnić się,że mają blisko dobrego lekarza i całodobową przychodnię , w której ich przyjmą. jeszcze ostrzeżenie w sprawie karmienia. Okazało się , że Monty miał kamienie w przewodzie moczowym, według doktora przyczyną mogło być podawanie karmy dla kotów. Jeżeli macie w domu koty, nie dawajcie ich jedzenia szopom.Lusia już przeszła na dietę. Będziemy z nią jeździć do multi-vetu co jakiś czas na kontrole.
siulka

Re: opieka weterynaryjna

Postprzez Volves 28 maja 2009, o 12:31

współczuje :(
ponoć powinno się dawać żarcie dla psów.
Może zrobić by małą bazę z adresami i numerami....
Obrazek
Volves
Administrator
Administrator

Blog: Wyświetl Bloga (0)
szop: kiedyś napewno
gadu: 4983741

Postprzez xebyte 28 maja 2009, o 14:14

Tak, szkoda szopa. Tak jak powiedziała Siulka - przed kupnem szopa trzeba się upewnić, że gdzieś w pobliżu jest jakiś weterynarz.

Volves - niezły pomysł z tą bazą, we wrześniu może znajdę chwilkę to napisze mały skrypt
xebyte
Administrator
Administrator

Blog: Wyświetl Bloga (1)
szop: W planach
gadu: 9835963

Postprzez marcin3450 28 maja 2009, o 15:36

mam to szczescie ze od samego poczatku podaje mackowi i społce karme dla psow tego bym nie zniost gdyby mu sie cos stalo zawsze jak cos moge tez liczyc na pomoc zaprzyjaznionych lekarzy
Wujek Szopek
marcin3450
Hodowca
Hodowca

szop: Maciek Kali Misia Helga
gadu: 12783208

Postprzez kokos27 29 maja 2009, o 07:00

współczucia co do montyego.wiemy co to strata szopka ,bo sami zrobilismy bład nie kastrując go i na wiosne nam zwiał tego roku 12 kwietnia w międzylesiu.no i kiszka bo niekompetencja strazy miejskiej jest porazająca.uznali go za dzikie zwierzę i zastrzelili. i był w stu procentach chowany na kocim jedzeniu.i nic mu nie było.ale fakt jest taki ze w polsce jest mało specjalistów od szopów.jeszcze jest podobno dobra przychodnia przy zoo,ale tam niebylismy jeszcze.
kokos27
Hodowca
Hodowca

szop: willie.miśka
gadu: 13553905

Postprzez kokos27 29 maja 2009, o 07:12

mam jeszcze jedną sugestię co do karmienia szopków .my dawalismy naszemu wode z baniaków kupną lub przegotowaną.bo te kamienie przeważnie od zażelazionej wody sie robią.
kokos27
Hodowca
Hodowca

szop: willie.miśka
gadu: 13553905

Postprzez alex 10 sty 2010, o 19:23

kokos
kamienie tak samo jak u człowieka powstają ze związków wapniowych więc woda kranowa czy wody wysokomineralizowane moga zwiekszyc minimalnie ryzyko kamicy nerkowej
kamica może powstawać wskutek długiego przetrzymywania moczu oraz innych czynników
dokladniej na http://pl.wikipedia.org/wiki/Kamienie_nerkowe
alex
Początkujący
Początkujący

szop: w planach :)
gadu: 6335723

Postprzez Milli 13 lut 2010, o 17:52

a ja od samego początku nuce dawałam przegotowaną wodę, tak na wszelki wypadek bo np. zjadała suszone owoce albo orzechy czy swoją ulubioną smażoną na masełku jajeczniczkę i jak by napiła się surowej wody to mogła by nawet jakiegoś skrętu kiszek dostać. Nie wiem tego na pewno ale dmucham na zimne.
Milli
Początkujący
Początkujący

szop: Nuka
gadu: 13846147

Postprzez pianka76 19 lut 2010, o 06:45

widzę że ostatnio nikt nic nie pisze na forum więc postaram się rozruszać towarzystwo zadając pytania,wiem że odpowiedzi uzyskałabym przy zakupie szopika,ale innym może to tez się przyda.
1.Czy zna ktoś adres do weterynarza we Wrocławiu,który zna się na chorobach szopów( to w razie ,,W,,),bo u nas ma małe doświadczenie o tych zwierzątkach
pianka76
Początkujący
Początkujący

szop: nala lub albin
gadu: 0

Powrót do Zdrowie