Nauka kuwetowania...

Kupiłeś już szopa i nie wiesz co dalej?

Re: Nauka kuwetowania...

Postprzez pianka76 » 16 maja 2010, o 22:56

Gabi jest u nas zaledwie tydzień ma 6 tygodni.Dzisiaj po raz pierwszy kupalka i siku zrobiła do swojej kuwetki.Mądre zwierzątko :)
pianka76
Obeznany
Obeznany

Blog: Wyświetl Bloga (0)
szop: Gabi
gadu: 0

Postprzez Iwona » 26 cze 2010, o 17:17

Tosia od samego początku załatwiała się w kuwecie, ale teraz zaczyna sikać poza kuwetą :evil: sika też do kuwety, ale poza tym na płytki w kuchni, w łazience, na legowisko, na wycieraczkę przed kuwetą. Kupkę robi zawsze tylko do kuwety. Nie wiem o co może chodzić?
Iwona
Obeznany
Obeznany

szop: Tosia i 2 mruki Jadzia i Rysio

Postprzez Iwona » 28 lip 2010, o 19:56

Czy Wasze szopusie zakopują swoje odchody w kuwecie? Tosia nie zakopuje :evil: i jeszcze druga kwestia, ostatnio siuśki Tośki mają bardzo intensywny zapach i nie wiem czy to normalne, czy powinniśmy zgłosić weterynarzowi?
Iwona
Obeznany
Obeznany

Postprzez Prudence i Digital » 29 lip 2010, o 16:48

Nie zakopują... Zenek nigdy nic nie zakopał, a wręcz odwrotnie jak już coś to sobie chętnie ślimaczka wykopie :) A co do intensywności - sprawdźcie jej gruczoły przyodbytowe (temat był na forum).
Prudence i Digital
Obeznany
Obeznany

szop: Zenek
gadu: 9900895

Postprzez Iwona » 1 sie 2010, o 09:48

przez to, że Tosia nie zakopuje, to i nasze koty się zbuntowały i one też nie zakopują :evil: ja tylko chodzę z łopatką i po całej trójce sprzątam :roll: a o tych gruchołach muszę poszukać, dzięki :)
Iwona
Obeznany
Obeznany

Postprzez pianka76 » 7 sie 2010, o 12:00

Witam wszystkich.Od trzech dni mam problem z Gabi,ponieważ przestała załatwiać się do kuwety. Wysuwa ja na środek łazienki i załatwia się na kafelki nie pomagają nawet gazety rozszarpuje je w drobny maczek i tak zrobi swoje na kafelkach. Nie wiem co jej się stało naprawdę bardzo szybko nauczyła się korzystać z kuwety aż do teraz.Piasek miła wymieniany regularnie. Nie rezygnuje na razie dalej ma kuwetkę tylko co z tego jak ona ją wysuwa ( jaką musi mieć siłę kuweta naprawdę nie jest mała i do tego jeszcze piasek) i robi swoje na kafelkach. Proszę o jakieś rady bo sprzątam za nią nawet cztery razy dziennie a przyznam ze było mi wygodniej jak sprzątnęłam tylko z kuwety
pianka76
Obeznany
Obeznany

szop: Gabi

Postprzez Iwona » 8 sie 2010, o 10:01

Hmmmm.... trudna sprawa. Myślę, że coś musi być jednak nie tak z kuwetą skoro ją wysuwa, a załatwia się w miejscu gdzie stała kuweta. Chociaż tak sobie jeszcze myślę, że może coś jej dolegać-jakiś problem z układem moczowym, np. koty się w ten sposób zachowują jak mają problemy z pęcherzem, może w tym kierunku trzebaby było pójść? Nasza Tośka załatwia się do kuwety normalnie, na początku zdarzało jej się załatwiać też na kafelki, ale w zupełnie innym miejscu w łazience i problem załatwiłam stawiając tam drugą kuwetę. Teraz też zdarza jej się na kafelki nasiusiać, ale to nie celowo, tylko ona wejdzie przednimi łapami do kuwety i myśli chyba, że jest już cała w środku i zaczyna siusiać ;)
Iwona
Obeznany
Obeznany

Poprzednia strona

Powrót do Pierwsze kroki