Kastracja...

Wszystko co związane z zdrowiem szopów.

Kastracja...

Postprzez Prudence i Digital » 21 paź 2009, o 07:49

Po wielu konsultacjach oraz lekturze sporej ilości materiałów w necie podjęliśmy decyzję o kastracji naszego Zenonka... powodów było kilka:

1) Złagodzenie jego temperamentu - po kastracji spada poziom testosteronu w jego organizmie. Oczywiście nie jest to natychmiastowe, poziom ten spada przez ok. pół roku. Szopers przestaje chcieć dominować w "stadzie", staje się łagodniejszy i nie stawia się jak wcześniej.
2) Z tego samego powodu traci pociąg do samiczek i nie czuje dla niego niezrozumiałej potrzeby ucieczki.
3) Względy zdrowotne - np. zmniejsza się wydzielanej przez gruczoły przyodbytnicze wydzieliny, zmniejsza się ryzyko zatkania gruczołów.

Co prawda wiem, że nie będzie już ojcem, ale tak naprawdę nigdy nie miał być... Jest z nami i jest mu dobrze. Co do samego zabiegu - koszt kastracji to 250zł, zawieźliśmy go na rękach, zastrzyk usypiający i odebraliśmy chodzącego Zenka po dwóch godzinach. Ma założone trzy szwy, mocno zawiązane (samorozpuszczanie). Przez tydzień nie wolno mu się kąpać, w pierwszy dzień musieliśmy ograniczyć mu posiłki (zresztą sam nie miał apetytu). W dniu kastracji jak uprzedzał weterynarz, był trochę agresywny - zwierzęta mogą mieć halucynacje po środkach usypiających. Od zabiegu minęły już cztery dni, Zenek ma się świetnie, goi się "jak na psie :lol: ", cały czas skory do zabawy, i nawet słabiej gryzie ;) Jak na razie jesteśmy zadowoleni.
Prudence i Digital
Obeznany
Obeznany

Blog: Wyświetl Bloga (0)
szop: Zenek
gadu: 9900895

Re: Kastracja...

Postprzez Volves » 21 paź 2009, o 15:07

bidulka...pozbawili go męskości :?
a tak serio to czasem trzeba... :D
Obrazek
Volves
Administrator
Administrator

szop: kiedyś napewno
gadu: 4983741

Postprzez bogia » 5 sty 2010, o 21:53

Trochę spóźniony będzie mój post ,ale wczesniej nie mialam czasu pisac:) Diego był kastrowany jakies 2 tygodnie po Zenku,ktory ponoc jak powiedzial pan doktor mial bardzo silny uklad nerwowy i wybudzil sie zaraz po zabiegu... Jak sie okazalo Diego ma jeszcze silniejszy-zaczal sie wybudzac juz w czasie zabiegu!! Dostal znowu znieczulenie i poszedl lulu... Za to do weterynarza juz sie go nie da zaciagnac tak sie boi:( nawet w czasie dawania antybiotyku 2 dni po kastracji az sie posiusial ze strachu na widok igly. Kiedy odebralismy go po zabiegu bardzo chcial wyjsc z transportera,wiec go wypuscilismy,przenieslismy do legowiska,ale oczywiscie żaba zobaczyla ze mama lezy na lozku wiec uparcie walczac ze snem probowal sie na nie wdrapac.Wzielam go i polozylam sobie na brzuchu-i 2 godziny balam sie ruszyc zeby sie nie obudzil:) najgorsze bylo jak zaczelo puszczac znieczulenie- nerwy mu szalaly,miesnie sie spinaly i go rzucalo po pokoju,w ogole nad tym nie panowal :roll: Musielismy non stop walczyć z wylizywaniem szwów bo uparcie to robil, weterynarz powiedzial zeby mu majtki zalozyc :D Ale powiem wam- nie wiem czy mial je na sobie 5sekund.Teraz jest juz wszystko w porzadku,ze tak powiem jajka mu uschly i juz ich nie ma:) Co do wszelkich innych zmian jak np.slabsze gryzienie,nerwowosc itp. to w ogole ich nie zauwazylam:) Mam nadzieje,ze po prostu jeszcze troche trzeba poczekac.... :)
bogia
Początkujący
Początkujący

Postprzez pianka76 » 19 lut 2010, o 06:48

W jakim wieku kastrujemy lub sterylizujemy zwierzątko?
pianka76
Obeznany
Obeznany

szop: Gabi
gadu: 0

Postprzez Milli » 9 kwi 2010, o 09:37

hej, a ja mam pytanie do opiekunów samiczek, czy ktoś już może sterylizował szopiczkę? Ja planuję moją Nukę wysterylizować, będę wdzięczna za wszystkie informację.
Milli
Początkujący
Początkujący

szop: Nuka
gadu: 13846147

Postprzez Milli » 9 kwi 2010, o 09:39

a może wystarczy tylko zastrzyk? jak ktoś ma jakieś doświadczenie pod tym względem to doradźcie proszę ;)
Milli
Początkujący
Początkujący

szop: Nuka
gadu: 13846147

Powrót do Zdrowie