Czy kupić szopa...

Masz wątpliwości co do kupna szopa?

Czy kupić szopa...

Postprzez agnieszka_005 3 wrz 2009, o 16:42

...
mam okazje kupić 5 miesiecznego szopa , który byl z ludzmi , czy bedzie mnie tolerowal czy jestem w stanie przyzwyczic go do nowego domu oraz nowych właścicieli? prosze o odp
Ostatnio edytowano 4 wrz 2009, o 00:38 przez Prudence i Digital, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Przeniesiono do odpowiedniego działu
agnieszka_005
Świeżak
Świeżak

Blog: Wyświetl Bloga (0)
gadu: 0

Re: skakanie

Postprzez Volves 3 wrz 2009, o 16:52

jeju jeju nowy temat się zakłada...
no nic wydaje mi się że to zależy od tego
jak oni go traktowali. Może się okazać super
szopers a może dziki zwierz :twisted:
Obrazek
Volves
Administrator
Administrator

szop: kiedyś napewno
gadu: 4983741

Re: Czy kupić szopa...

Postprzez Prudence i Digital 4 wrz 2009, o 00:41

Dwa podstawowe pytania:
1) Cz hodowcą jest odpowiedzialna osoba, która odpowiednio opiekowała się nim od narodzin do teraz bez przerwy
2) Czy na 101% jesteś gotowa na posiadanie szopa (po lekturze całego forum)

Jeżeli na te dwa pytania odpowiesz tak, to śmiało możesz kupić. I chętnie powitamy w naszym gronie - szczęśliwych szopomaniaków ;) Jeżeli chociaż jedno nie - niestety, szop nie jest dla Ciebie...
Prudence i Digital
Obeznany
Obeznany

szop: Zenek
gadu: 9900895

Postprzez marcin3450 5 wrz 2009, o 01:02

Według mnie jeśli szopers był brany do domu i czesto miętoszony przez chodowce no i sie temu nie sprzeciwiał to bierz ale jesli był trzymany w wolierze teraz juz na dobre sapie to sie troche zastanow bo co innego resocjalizowac malucha a co innego szopka z już ukształtowanym charakterkiem ktory stworzył juz jakąś swoja pozycje w stadku szopowym którą bedzie chciał utrzymac za wszelką cene.

-najlepiej kupic szopka zaraz na wiosne mimo wielu wyżeczen np karmienie butelka pozniej nauka karmienia
łapkami itd bedzie o nas myslał jak o
swoich rodzicach
-końcowym okresem na udomawianie szopków do domków czy mieszkan jest połowa/koniec wakacji pózniej to juz
trzeba stalowych nerwów-ostatni taki dzwonek wykorzystał Digital i Prudence wiec mogą sie wypowiedziec bardziej jeszcze na ten temat.

Ja życze owocnych poszukiwań udomowionego siopka
Wujek Szopek
marcin3450
Hodowca
Hodowca

szop: Maciek Kali Misia Helga
gadu: 12783208

Postprzez jumanji 15 paź 2009, o 07:38

a waszym zdaniem lepiej jest wybrać samca czy samice szopa? ;)
jumanji
Świeżak
Świeżak

szop: chce mieć
gadu: 2621926

Postprzez Volves 15 paź 2009, o 17:41

samce spokojniejsze :)
Obrazek
Volves
Administrator
Administrator

szop: kiedyś napewno
gadu: 4983741

Postprzez Yonderbrack 30 paź 2009, o 01:58

Cześć.
Jestem nowy na forum.
Przeglądając wątki, chłonąc informacje jak gąbka i mając coraz większe oczy zastanawiam się nad zakupem szopa...
Jestem studentem i uczę się po nocach toteż szop byłby idealnym kompanem:), ale...
Wychodzę z domu o godzinie 6.00-7.00 a wracam z pracy, uczelni albo z treningu między 17.00 a 22.00...
Mieszkam w trzy pokojowym domu z dużym podwórkiem w sąsiedztwie lasu...
Sam jestem bałaganiarzem i od razu zauważyłem, że wynoszenie brudnych gaci i skarpet będzie musiało być na porządku dziennym... to samo tyczy się naczyń zużytych podczas posiłków przy nauce...
Szop musiałby mieszkać ze mną w pokoju (20 metrów kwadratowych- bądź latem w wolierze jeśli miałby takie życzenie:)).
Nie prowadzę imprezowego ani podróżniczego trybu życia.
Czy sądzicie, że szop przypadnie do gustu reszcie rodziny, gdy nigdy nie mieliśmy zwierzaka domowego- chodzi o to czy pierd***nik, który może zostać po jego zabawach nie przysłoni zalet stworzenia???
Czy szklana witryna w pokoju jest czymś ekstremalnym dla szopa w domu??? Wywalić ją czy zmienić szkło na twardsze???
Czy sprzęt sportowy pozostawiony na chwilę(rękawice, buty, kask)pozostawiony bez opieki może w 5 minut wyglądać jak ekwipunek żołnierza prosto z frontu???
Z Waszych wypowiedzi wnioskuję, że łatwiej byłoby (ale nie ŁATWO) kupić samca i poddać go sterylizacji.
W sumie o szopie myślę od kilku dobrych miesięcy toteż wiosną przyjdzie moment krytyczny na podjęcie decyzji....
Czy przy takiej dyspozycyjności ( a raczej niedyspozycyjności) w środku dnia-szczególnie w sezonie jesienno-zimowym- taki Łobuz jak szopers stanowiłby poważne zagrożenie dla samego siebie???
I mam na uwadze to, że ktoś kto posiada szopa na forum napisał, że:" szop jest jak 3-letnie dziecko, które wszystkiego musi spróbować, dotknąć itp.)
Chętnie spotkałbym się z taką osobą, która posiada szopa i która byłaby skora pozwolić poobserwować go co bym napalony na szopa nie popełnił błędu i niechcący męczył zwierzaka.
Pozdrawiam - przejęty przyszły "tata" szopa:)???
Yonderbrack
Początkujący
Początkujący

szop: będzie Dżordż!!!
gadu: 12275242

Postprzez marcin3450 30 paź 2009, o 05:51

a skad jesteś uzupełnij lokalizacje w profilu wtedy bedzie łatwiej zaproponować Ci wizyte u kogoś z nas abys poobserwował szopersa jeśli masz takie życzenie
Wujek Szopek
marcin3450
Hodowca
Hodowca

szop: Maciek Kali Misia Helga
gadu: 12783208

Postprzez Prudence i Digital 30 paź 2009, o 15:22

Witam Cię gorąco :) Po krótce postaram się odpowiedzieć na nurtujące Cię pytania, a więc:

...Wychodzę z domu o godzinie 6.00-7.00 a wracam z pracy, uczelni albo z treningu między 17.00 a 22.00...
* boję się że nie będziesz miał za dużo czasu, który jednak musisz szoperowi poświęcić...

...Mieszkam w trzy pokojowym domu z dużym podwórkiem w sąsiedztwie lasu... Szop musiałby mieszkać ze mną w pokoju (20 metrów kwadratowych- bądź latem w wolierze jeśli miałby takie życzenie:))...
* pokój w sam raz dla niego, woliera też jest dobrym rozwiązaniem

...Sam jestem bałaganiarzem i od razu zauważyłem, że wynoszenie brudnych gaci i skarpet będzie musiało być na porządku dziennym... to samo tyczy się naczyń zużytych podczas posiłków przy nauce...
* nie tylko to... całe twoje życie zmieni się nie do poznania :twisted:

...Czy sądzicie, że szop przypadnie do gustu reszcie rodziny, gdy nigdy nie mieliśmy zwierzaka domowego- chodzi o to czy pierd***nik, który może zostać po jego zabawach nie przysłoni zalet stworzenia???
* na pewno będziesz musiał uprzedzić rodzinę z czym będzie miała do czynienia :) Im gorszą reputację mu zrobisz, tym bardziej pozytywnie ich zaskoczy ;p

...Czy szklana witryna w pokoju jest czymś ekstremalnym dla szopa w domu???...
* jest

...Czy sprzęt sportowy pozostawiony na chwilę(rękawice, buty, kask)pozostawiony bez opieki może w 5 minut wyglądać jak ekwipunek żołnierza prosto z frontu???...
* nawet w jedną minutę, jeszcze się mocno zdziwisz :)

...Z Waszych wypowiedzi wnioskuję, że łatwiej byłoby (ale nie ŁATWO) kupić samca i poddać go sterylizacji...
* ciężko powiedzieć, //podobno// samce są łagodniejsze, ale rzadko kto ma możliwość porównania

...Czy przy takiej dyspozycyjności ( a raczej niedyspozycyjności) w środku dnia-szczególnie w sezonie jesienno-zimowym- taki Łobuz jak szopers stanowiłby poważne zagrożenie dla samego siebie???...
*na pewno będzie się nudził sam w domu i będziesz musiał zapewnić mu rozrywkę w tym czasie, inaczej nie poznasz domu po powrocie :shock:

...Chętnie spotkałbym się z taką osobą, która posiada szopa i która byłaby skora pozwolić poobserwować go co bym napalony na szopa nie popełnił błędu i niechcący męczył zwierzaka...
* Nie ma problemu

szop jest jak 3-letnie dziecko, które wszystkiego musi spróbować, dotknąć - ZDANIE PODSUMOWUJĄCE :)
Prudence i Digital
Obeznany
Obeznany

szop: Zenek
gadu: 9900895

Postprzez kokos27 30 paź 2009, o 17:13

witam.
zdecydowanie samca.samice niestety sa bardziej nieokrzesane.a z tym czasem fakt troszeczkę za mało.byc moze ze sie nie oswoi chyba ze zawsze ktos jet wdomu?przez pierwsze trzy miesiace trzeba mu poswiecac cały swój czas.tak jak z tym 3 letnim dzieckiem :D
kokos27
Hodowca
Hodowca

szop: willie.miśka
gadu: 13553905

Następna strona

Powrót do Przed kupnem